ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ



«..είναι δίκαιο μπροστά στο Θεό να ανταποδώσει θλίψη σε όσους σας θλίβουν.» (2η Θεσσ.1:6)

Οι πιστοί της Θεσσαλονίκης είχαν πολλά πνευματικά χαρίσματα. Ήταν τόσο ένθερμοι στην πίστη τους και στην μεταξύ τους αγάπη, που ο απ. Παύλος καυχιόταν γι αυτούς σε όλες τις εκκλησίες που επισκεπτόταν. Αυτά τους όμως τα χαρίσματα, ενοχλούσαν πολλούς Θεσσαλονικείς, οι οποίοι είχαν ξεσηκώσει διωγμούς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο ίδιος, ο απ. Παύλος είχε φυγαδευτεί δια νυκτός από την πόλη. Στις θλίψεις τους, οι πιστοί δεν αντιδρούσαν με κοντάρια και μολότοφ, ούτε με κλείσιμο των δρόμων, με πορείες και βρισιές αλλά με υπομονή, χάριν της πίστης τους στον Χριστό. Η υπομονή σας αυτή, τους γράφει ο απ. Παύλος είναι ένδειξη της δίκαιης Κρίσης του Θεού, κατά την ημέρα που θα κρίνει τον κόσμο. Εσείς χάριν της υπομονής σας, θα αξιωθείτε να ζήσετε στην Βασιλεία του Θεού, αυτοί δε που σας θλίβουν θα υποστούν τις ανάλογες και δίκαιες θλίψεις που θα τους τις ανταποδώσει ο Θεός.

Σήμερα ο κόσμος μιλάει για αδικίες και συχνά ρωτάει γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί τους άδικους. Την απάντηση την παίρνουμε μέσω του απ. Πέτρου. «Δεν βραδύνει ο Κύριος την υπόσχεσή Του, όπως μερικοί θεωρούν αυτό βραδύτητα, αλλά μακροθυμεί σε μας, μη θέλοντας μερικοί να απολεσθούν, αλλά όλοι να έλθουν σε μετάνοια.» (2α Πέτρ.3:9) Τώρα διανύουμε την περίοδο της χάριτος του Θεού και όποιος θέλει μπορεί να σωθεί χάριν της Σταυρικής θυσίας του Χριστού. Κάποτε αυτή η περίοδος θα σταματήσει και η Κρίση θα πέσει, όπως κάποτε έπεσε με τον κατακλυσμό και αργότερα με τη φωτιά, στην περιοχή των Σοδόμων και Γομόρρων. Τότε θα είναι πολύ αργά για μετάνοια. Εκτός τούτου κανένας μας δεν ξέρει την ώρα της αναχώρησής του από τον κόσμο, και συνεπώς η περίοδος της χάριτος μπορεί να λήξει, για την συγκεκριμένη αυτή περίπτωση, ανά πάσα στιγμή. Ο Θεός μακροθυμεί διότι δεν θέλει να χαθούν μερικοί, αλλά τουναντίον θέλει να σωθεί όλος ο κόσμος. Όταν θα έλθει η Κρίση, τότε, και πάλι θα λένε οι άνθρωποι ότι ο Θεός είναι άδικος διότι δεν παρέτεινε το έλεός Του.

Πριν από λίγο καιρό σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης αναφερόταν, και με δριμύτητα καυτηρίαζαν, την εις βάρος μιας Ασιάτισσας δικαστική απόφαση, που είχε καταδικαστεί στον δια λιθοβολισμού θάνατο, διότι απάτησε τον άνδρα της, και με συνεργό τον εραστή της τον θανάτωσε. Η υπόθεση έφτασε μέχρι τα Ηνωμένα έθνη. Σχεδόν όλος ο πολιτισμένος κόσμος καυτηρίαζε την σκληρή δικαστική απόφαση. Διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις έκαναν συνεχώς διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση. Δεν σχολιάζομε αυτή την υπόθεση ούτε υπέρ, ούτε κατά. Απλώς την αναφέρουμε με την επισήμανση ότι η αφαίρεση της ζωής είναι ένα ιδιαίτερα ειδεχθές κακούργημα από οποιαδήποτε πλευρά και αν την ιδεί ο άνθρωπος.

Επίσης επισημαίνουμε το γεγονός σαν απόδειξη του ότι ενώ τόσο πολύ ο πολιτισμένος κόσμος ενδιαφέρεται για την δικαστική απόφαση μιας ολοφάνερα αξιόποινης πράξης, αποσιωπά άλλες εντελώς παράλογες καταδικαστικές αποφάσεις, όπως η ακόλουθη. Τις μέρες αυτές δύο γυναίκες δούλευαν πλάι-πλάι στα χωράφια σε κρατίδιο του Πακιστάν, και η μια ρώτησε από περιέργεια την διπλανή της σε ποιον προφήτη πιστεύει. Στον Χριστό, ήταν η απάντηση. Και ποιος είναι ο Χριστός; ρώτησε η πρώτη. «Είναι ο Γιος του Θεού». Για να είναι Γιος του Θεού σκέφτηκε η πρώτη σημαίνει ότι είναι ανώτερος του Προφήτη μας ο οποίος δεν ήταν γιος του Θεού, και αυτό είναι βλασφημία κατά του Προφήτη.

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια και η Χριστιανή καταδικάστηκε στον δια λιθοβολισμού θάνατο. Ο Κυβερνήτης του κρατιδίου αντέδρασε λέγοντας. Ε! όχι και σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Σε λίγο έπεφτε νεκρός από 26 σφαίρες του Μουσουλμάνου σωματοφύλακά του. Άκουσε κανείς κάποια ανθρωπιστική οργάνωση να διαμαρτύρεται για την δικαστική απόφαση που πρόκειται να εκτελεστεί; Μήπως άκουσε κανείς κάποιο από τα λαλίστατα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να αναφέρει και να σχολιάζει την υπόθεση αυτή; Μήπως κάποια από τις «προοδευτικές», ή τις «συντηρητικές» παρατάξεις σχολίασε κάτι, ή ενδιαφέρθηκε; Μήπως η εκκλησία;

Καθημερινά Χριστιανοί σφαγιάζονται και χωριά Χριστιανικά εξολοθρεύονται σε διάφορες Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες, λόγω της πίστης τους στον Χριστό. Ο Πάπας της Ρώμης κήρυξε τον Χριστιανισμό υπό διωγμό. Εδώ πήραμε είδηση για κάτι; Μήπως στην πατρίδα μας φρόντισαν οι ιθύνοντες, ή κάποιος τοπικός έστω παράγων να καλέσει τους παράνομους Πακιστανούς της περιοχής του και να τους ενημερώσει για τα κακουργήματα αυτά που γίνονται στην πατρίδα τους, ώστε να μην φτάνουμε σε σημείο να κλειδωνόμαστε μέσα στα σπίτια μας και στην πατρίδα που χύθηκε τόσο αίμα των γονιών μας για να κρατηθεί ελεύθερο αυτό το κομμάτι της; Τελεία αποχαύνωση εκ μέρους των πάντων. Πόσα σχόλια και πόσα άρθρα δεν γραφτήκανε για την ομολογουμένως φρικιαστική περίπτωση της δυστυχισμένης εκείνης αλλοδαπής που την περιέλουσαν με βιτριόλι; Για την Χριστιανή όμως που απλά ομολόγησε την πίστη της και καταδικάστηκε σε θάνατο, δεν θα λεχτεί τίποτα; Καμιά διαμαρτυρία;

Πόσο ξένο και αστείο φαίνεται το «αν χρειαστεί θα «ματώσουμε» για τις κλεψιές των συντρόφων μας;» ή το άλλο, «όλα στο φως». Φως είναι ο Χριστός και Φως αληθινό που δεν διαθλάται από κανέναν παραμορφωτικό καθρέφτη. Νομίζετε ότι όλα αυτά τα κακουργήματα εις βάρος των πιστών του Χριστού θα μείνουν αναπάντητα από τον Θεό; Βεβαίως όχι! ο Θεός θα δώσει την απάντηση. Και η απάντηση θα είναι ακριβοδίκαιη. Τότε πιθανόν ο Κυβερνήτης που έπεσε από τις σφαίρες του φανατικού Μουσουλμάνου θα σηκωθεί και θα κατακρίνει πολλούς που λένε ότι είναι Χριστιανοί, αλλά δεν είναι παρά «συναγωγή του Σατανά» κατά τα λόγια του ίδιου του Χριστού.

Κάποτε ο Χριστός είπε στους Ιουδαίους, επικρίνοντας τις πόλεις στις οποίες αν και έγιναν τα περισσότερα θαύματά Του, εν τούτοις έμειναν αμετανόητες: «Αλίμονο σε σένα Χοραζίν, αλίμονο σε σένα Βηθσαϊδάν, επειδή αν τα θαύματα που έγιναν ανάμεσά σας, γινόταν στην Τύρο και στην Σιδώνα, θα μετανοούσαν πριν από πολύ καιρό με σάκο και στάχτη. Όμως σας λέω, ότι στην Τύρο και στην Σιδώνα, η τιμωρία κατά την ημέρα της Κρίσης θα είναι ελαφρότερη, παρά σε σας. Και συ Καπερναούμ που υψώθηκες μέχρι τον ουρανό, θα σε κατεβάσουν μέχρι τον Άδη, επειδή αν τα θαύματα που έγιναν ανάμεσά σου γινόταν στα Σόδομα, θα έμεναν μέχρι σήμερα. Όμως, σας λέω, ότι στη γη των Σοδόμων, η τιμωρία κατά την ημέρα της Κρίσης θα είναι ελαφρότερη, παρά σε σένα». (Ματθ.11:20-24). Εάν τα λόγια αυτά τα παραλληλίσουμε για την πατρίδα μας, θα ήταν: Αλίμονο σε σένα Ελλάδα, διότι αν το Ευαγγέλιο γραφόταν σε Ασιατική, ή, σε Αφρικανική γλώσσα, θα είχαν προ πολλού μετανοήσει και πιστέψει, αλλά να ξέρεις ότι την ημέρα της Κρίσης ελαφρότερη θα είναι η τιμωρία σε αυτές τις χώρες, παρά σε σένα.

«Η Δικαιοσύνη και η Κρίση, είναι η βάση του Θρόνου του Θεού, το δε Έλεος και η Αλήθεια προπορεύονται του προσώπου Του.» (Ψαλμ.88:14) Ο κόσμος βρίσκεται σε αποσύνθεση και υπό Κρίση. Από αυτή την Κρίση ήλθε να σώσει ο Χριστός, όλους εκείνους που Τον πιστεύουν. Αν δεν υπήρχε η Κρίση, αν δεν υπήρχε η τιμωρία, ο Χριστός ίσως να μην κατέβαινε στην Γη για να πληρώσει το βαρύ χρέος των αμαρτιών μας. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει αμαρτίες, διότι πολύ απλά θα είναι ψεύτης. Βέβαια το ασύστολο ψέμα κυριαρχεί στις μέρες από τα ύψιστα κλιμάκια μέχρι τα κατώτατα της κοινωνίας μας. Και όλοι μας εκεί ανάμεσα κυκλοφορούμε. Ο άνθρωπος πλάστηκε κατ’ εικόνα και ομοίωση Θεού. Ποιος λοιπόν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι η εικόνα και η ομοίωση του Θεού; Αν υπάρχει κάποιος που να Του μοιάζει, ας μην μετανοήσει. Εγώ πάντως δεν είμαι. Εσύ;

Αυτός είναι ο λόγος που σταυρώθηκε ο Χριστός και πλήρωσε στο Γολγοθά τις αμαρτίες μας. Μετάνιωσε λοιπόν και προσευχήσου για τους σημερινούς αγίους που για την πίστη τους λιθοβολούνται, και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας που ο Θεός ευδόκησε να γράψει την Καινούρια Του Διαθήκη στην γλώσσα μας.. Αυτή η Διαθήκη είναι για σένα και είναι Διαθήκη Θεού και όχι ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να την ανατρέψει. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να σώσει τους αμαρτωλούς, δηλ. εμάς, δηλ. εσένα και εμένα. Κάνε το βήμα της μετανοίας όσο το Έλεος και η Αλήθεια, δηλ. ο Χριστός προπορεύονται της Κρίσης και της Δικαιοσύνης.

Αλέξανδρος Δαδάος - Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011
Αρχή της σελίδας Αρχή της σελίδας dadaos@epean.org

Αρχική σελίδα Home