ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Μουσικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1969 και είχε σαν αντικείμενο τη μουσική σύνθεση, την έρευνα, την ιστορική μελέτη και διάσωση της μουσικής μας κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας την αναλλοίωτη αξία της δια μέσου των αιώνων και τη συμβολή της σαν σημαντικού πολιτισμικού στοιχείου της ανθρωπότητας.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Διοργανώθηκε φιλαρμονική ορχήστρα πνευστών οργάνων, με τη συνεργασία βαθμοφόρων προσκόπων του Βύρωνα, η οποία παρά τις δυσκολίες και κυρίως την έλλειψη χρηματοδότησης, κατόρθωσε να λειτουργήσει από το 1969 μέχρι το 1972, κυρίως δραστηριοποιούμενη σε εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Βύρωνα.
Τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής ορχήστρας είχε, αρχικά, ο Πέτρος Σκέμπρης, μουσικός στη Φιλαρμονική Μουσική του Λιμενικού Σώματος και κατόπιν ο διεθνούς φήμης μουσικός και τενόρος, Ζάχος Τερζάκης.
To 1989 συγκροτήθηκε ορχήστρα με το όνομα "Ορχήστρα Μοντέρνας Μουσικής "Ο ΠΗΓΑΣΟΣ", αποτελούμενη από έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα. Η ορχήστρα αποτελείτο από νέους ταλαντούχους μουσικούς και συγκεκριμένα, από τους: Μανόλη Μπόγρη (ρυθμική κιθάρα), Τηλέμαχο Λάμπρου (ρυθμική κιθάρα), Γιώργο Τσολάκο (πιάνο, συνθεσάϊζερ), Omo Osa (μπόγκος, σαξόφωνο), Χρήστος Ματσούκας (σαξόφωνο, συνθεσαϊζερ), Λάκης Χαλκιόπουλος (μπάσο κιθάρα), Φώτης Αναγνώστου (μπάσο κιθάρα), Φίλιππος Πουλημένος (φλάουτο), Στράτος Ξανθόπουλος (ντράμς), Γιάννης Μαρίνης (κρουστά), Μαρκέλλα Παναγιώτου (τραγούδι), Γιάννης Γιαννόπουλος (τραγούδι).ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Το Μουσικό Τμήμα διηύθυναν (κατά χρονολογική σειρά) οι:
Πέτρος Σκέμπρης, μουσικός στη Φιλαρμονική Μουσική του Λιμενικού Σώματος,
Ζάχος Τερζάκης, καθηγητής μουσικής και τενόρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της όπερας της Βιέννης,
Ελευθέριος Χαλκιαδάκης, αρχιμουσικός, διευθυντής Ορχήστρας Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Αλέκος Παπαδημητρίου, καθηγητής μουσικής.

Σήμερα τη διεύθυνση του τμήματος έχει ο Ζάχος Τερζάκης.


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΡΩΜΕΝΑ

Από το 1969 μέχρι το 1990 έχουν διοργανωθεί πολυάριθμες μουσικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων:

  • Στην αίθουσα διαλέξεων της Ε.Π.Ε.ΑΝ. επί της οδού Ηπείρου 65 στην Αθήνα, σειρά παρουσιάσεων νέων μουσικών και εκτελέσεις ερμηνευτών "Νέου Κύματος".
  • Στην κρατική τηλεόραση του Ε.Ι.Ρ.Τ. και της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. σειρά εκπομπών με τίτλο "Η Μουσική γράφει ιστορία", με κουϊντέτα εγχόρδων και εκτελέσεις ναπολιτάνικων καντσονέτων με τη συνοδεία του γνωστού τενόρου, μέλους της Ε.Π.Ε.ΑΝ., Ζάχου Τερζάκη.
  • Στους Δήμους της Αττικής, Αιγάλεω, Αχαρνών, Χαϊδαρίου, Μεταμορφώσεως, Περάματος, Μοσχάτου και Μάνδρας από την Ορχήστρα Μοντέρνας Μουσικής της ΕΠΕΑΝ "Ο ΠΗΓΑΣΟΣ". Οι συναυλίες έγιναν με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μαΐου 1989.
  • Στο Βεάκειο Αμφιθέατρο του Πειραιά την 31/8/89 από την Ορχήστρα Μοντέρνας Μουσικής της ΕΠΕΑΝ "Ο ΠΗΓΑΣΟΣ".