ΤΙΤΟΣ   ΓΟΥΒΕΛΗΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών με τη Σοφία Γαρουφαλή και συνέχισε με τον Άρη Γαρουφαλή στο Ωδείο Αθηνών, από όπου πήρε δίπλωμα το 1996, με άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο παμψηφεί με ειδική διάκριση για τα εξαιρετικά μουσικά και δεξιοτεχνικά του προσόντα.

Κατά την τριετία 1995 - 1998 ήταν υπότροφος του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" (ΟΜΜΑ - Υποτροφία Αγνής Μπάλτσα) για σπουδές στο εκκλησιαστικό όργανο με καθηγητή τον διεθνούς φήμης οργανίστα Nicolas Kynaston. Το καλοκαίρι του 1996 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Oundle (Αγγλία) και το 1997 συμμετείχε ενεργά στο πρώτο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Το 1998 έγινε δεκτός στο Royal College of Music του Λονδίνου για μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου στην τάξη του διάσημου πιανίστα Peter Katin. Αποφοίτησε με το ανώτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα (Postgraduate Diploma in Advanced Performance) και συνέχισε τις σπουδές του με τον Fali Pavri στη Royal Scottish Academy of Music and Drama της Γλασκώβης, από όπου πήρε το 2001 Master of Music (MMus) και τιμητική διάκριση. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό υπήρξε υπότροφος του Royal College of Music, του Ιδρύματος Ωνάση, του Μουσικού Σωματείου "Τζίνα Μπαχάουερ" και του Ι.Κ.Υ. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους: Μ. Τιρίμο, A. Jenner, B. Roberts, D. Merlet και D. Alexeev.

Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κοντσέρτου για πιάνο που οργάνωσε το Φεστιβάλ Croydon (Αγγλία, 1999), το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Steinway (Αθήνα, 2002) και το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό "Γ. Θυμής" (Θεσσαλονίκη, 2006). To 2004 διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό "Isidor Bajic" στο Novi Sad της Σερβίας αποσπώντας το ειδικό βραβείο "21ος Αιώνας" για την εκτέλεση του έργου της Α. Τζάνου "Motto: Neige". Πρόσφατα (2006) τιμήθηκε με το Βραβείο "Ελένης Τιμ. Μυκονίου" από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει παίξει με την Royal Scottish National Orchestra, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.) και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Νυρεμβέργη, Λευκωσία κ.α.), καθώς και για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές. Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος τακτικά με αξιόλογους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα (Melos Brass, Κουιντέτο Πνευστών της ΚΟΑ κ.ά.).

Το 2003 ίδρυσε με τους Α. Σουσάμογλου (βιολί) και Γ. Κιοσόγλου (κλαρινέτο) το Τρίο Sedna, το οποίο εκτός από σειρά εμφανίσεων στην Ελλάδα, κέρδισε το Α' Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Chieri (Ιταλία, 2004).

Από το 2003 ο Τίτος Γουβέλης διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.


gouvelis@epean.org
gouvelis@epean.org